Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Τομείς Πολιτικής  |  Ενεργειακή Απόδοση Προϊόντων

Ενεργειακή Απόδοση Προϊόντων

Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των προϊόντων είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 και 2030. Προϊόντα τα οποία σχεδιάζονται για να είναι πιο αποδοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αερίων θερμοκηπίου και να επιφέρουν σημαντικές εξοικονομήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ενεργειακή σήμανση έχει διπλό σκοπό: αφενός, να εξασφαλίσει ότι μεγαλύτερος αριθμός ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων εισέρχεται στην αγορά (μέσω του οικολογικού σχεδιασμού) και, αφετέρου, να ενθαρρύνει και να στηρίξει τους καταναλωτές ώστε να αγοράζουν τα πλέον αποδοτικά προϊόντα βάσει χρήσιμων πληροφοριών (μέσω της ενεργειακής σήμανσης).

Ο οικολογικός σχεδιασμός (Ecodesign) λειτουργεί με τον καθορισμό ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης και περιβαλλοντικών απαιτήσεων σε οικιακά και βιομηχανικά προϊόντα. Στην ενεργειακή σήμανση, οι ενεργειακές ετικέτες παρέχουν πληροφορίες στους καταναλωτές για την κατανάλωση ενέργειας των προϊόντων και των περιβαλλοντικών επιδόσεων και στοχεύει να τους βοηθήσει να επιλέγουν τα πιο ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα κατά τις αγορές τους.

Πολλά προϊόντα που συνδέονται με την ενέργεια, καθημερινής χρήσης όπως πλυντήρια, ψυγεία, τηλεοράσεις και συσκευές μαγειρέματος υποχρεωτικά συνοδεύονται από Ενεργειακή Σήμανση και έχουν σχεδιαστεί για να πληρούν και ελάχιστες απαιτήσεις Οικολογικού Σχεδιασμού. Παρόμοια σήμανση με τα προϊόντα έχουν και τα ελαστικά επίσωτρα.

Οι κεντρικές κυβερνητικές αρχές έχουν υποχρέωση αγοράς προϊόντων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, εφόσον αυτό συνάδει με συγκεκριμένα κριτήρια.

Η Υπηρεσία Ενέργειας, βάση ετήσιου προγράμματος, παρακολουθεί και συντονίζει τους ελέγχους για επιτήρησης της αγοράς, σε όλες τις πόλεις, όσον αφορά τις υποχρεώσεις για ενεργειακή σήμανση των συσκευών και των ελαστικών και τον οικολογικό σχεδιασμό. Σε περιπτώσεις που εντοπίζονται παραβάσεις από εμπόρους και προμηθευτές επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα. Το κοινό δυνατό να καταγγέλλει στην Υπηρεσία Ενέργειας περιπτώσεις παραβάσεων που εντοπίζει. Για το σκοπό αυτό για τα προϊόντα οικολογικού σχεδιασμού έχει ετοιμαστεί Οδηγός Υπολογισμού Διοικητικού Προστίμου. 

Η Υπηρεσία Ενέργειας μαζί με άλλες 25 Αρχές Εποπτείας της Αγοράς της ΕΕ συμμετέχει στο  Ευρωπαϊκό πρόγραμμα EEPLIANT4, μια συγχρηματοδοτούμενη από την ΕΕ Συντονισμένη Δράση με στόχο την  υποστήριξη της εφαρμογής και της επιβολής των κανονισμών της ΕΕ για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ενεργειακή επισήμανση για τα προϊόντα που σχετίζονται με την ενέργεια και τη διαρκή βελτίωση της εποπτείας της αγοράς σε αυτούς τους τομείς. Η Υπηρεσία Ενέργειας συμμετέχει στα πακέτα εργασίας  WP3: Ελαστικά Επισώτρα , WP4: Οθόνες Θέασης  και WP11: Εκπαίδευση και Εκπαιδευτικές Επισκέψεις. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα (LIFE) με διάρκεια από τον Μάιο του 2024 έως τον Απρίλιο του 2029.

 

Σχετικές Εκδόσεις

Ανακοινώσεις

Γραφείο Τύπου