Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Τομείς Πολιτικής  |  Αγορά Ηλεκτρισμού  |  Μεταρρύθμιση του Σχεδιασμού της Αγοράς Ηλεκτρισμού

Μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.

Με σκοπό την αντιμετώπιση των ελλείψεων που διαφάνηκαν κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των μακροχρόνιων προκλήσεων που προκύπτουν από το αυξανόμενο μερίδιο των μεταβλητών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στις αρχές του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση πρότασης για αναθεώρηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρισμού. Στόχοι της μεταρρύθμισης είναι η καλύτερη προστασία και ενδυνάμωση των καταναλωτών, η επαύξηση της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας του κόστους της ενέργειας ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ, η επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με υπηρεσίες ευελιξίας και η καλύτερη παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς (REMIT).

Με τον νέο σχεδιασμό, διευρύνονται οι επιλογές συμβάσεων για τους καταναλωτές και διαχειρίζεται καλύτερα ο κίνδυνος των προμηθευτών. Επιπλέον, διασφαλίζεται η προστασία των ευάλωτων καταναλωτών από τις αποσυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν στοχευμένες τιμές κάτω του κόστους για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) σε περίπτωση κρίσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ε. Επιτροπή θέλοντας να ενισχύσει την προβλεψιμότητα και την μακροπρόθεσμη σταθερότητα σε σχέση με τις τιμές προκρίνει τη χρήση συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Power Purchase Agreements – PPAs) μεταξύ παραγωγών και αγοραστών και τη χρήση συμβάσεων επί διαφοράς (Contracts for Difference – CfDs) μεταξύ παραγωγών και δημόσιων φορέων.

Για την ενσωμάτωση των μεταβλητών ΑΠΕ στο δίκτυο απαιτούνται αυξημένες υπηρεσίες/λύσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απόκριση ζήτησης (Demand response – DR) και την αποθήκευση. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Ε. Επιτροπή προτείνει την υποβολή έκθεσης ανά διετία, από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, που θα αξιολογεί τις ανάγκες ευελιξίας και στη βάση την οποίας τα κράτη μέλη θα υιοθετούν ενδεικτικούς εθνικούς στόχους για την απόκριση ζήτησης και την αποθήκευση. Επιπρόσθετα, εισηγείται η χρήση ενός προϊόντος μείωσης της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής (peak shaving) που θα εξασφαλίζει περαιτέρω ευελιξία καθώς θα βασίζεται σε αντικειμενικά, διαφανή και αμερόληπτα κριτήρια και θα εφαρμόζεται αποκλειστικά στην απόκριση ζήτησης.

Μέσω της μεταρρύθμισης και με στόχο την βελτίωση της παρακολούθησης και εποπτείας της αγοράς (REMIT), προσαρμόζεται το πεδίο εφαρμογής του REMIT στις τρέχουσες και εξελισσόμενες συνθήκες της αγοράς, βελτιώνεται η διαδικασία συλλογής εμπιστευτικών, ενισχύεται η εποπτεία των αναφερόντων μερών και της κοινοχρησίας δεδομένων, καθώς και η διαφάνεια της αγοράς μέσω αξιολόγησης των τιμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και συγκριτικής αξιολόγησης και ισχυροποιείται ο ρόλος του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) στις έρευνες σημαντικών διασυνοριακών υποθέσεων REMIT.

Ανακοινώσεις

Γραφείο Τύπου