Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Τομείς Πολιτικής  |  Αγορά Φυσικού Αερίου

Έργο Υποδομών για την Έλευση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου

Η Υπηρεσία Ενέργειας παρακολουθεί και συντονίζει τα θέματα που αφορούν την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 18/5/2017, με την οποία αποφάσισε όπως μεταξύ άλλων, να δοθεί εντολή στη ΔΕΦΑ/ ΕΤΥΦΑ να προχωρήσουν με:

(α) την προκήρυξη διαγωνισμού για μακροπρόθεσμη προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Κύπρο, αρχικά για σκοπούς ικανοποίησης των αναγκών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, και

β) την προκήρυξη διαγωνισμού για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την κατασκευή και μετέπειτα λειτουργία των απαραίτητων υποδομών (την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και τεχνολογία επαναεριοποίησης ΥΦΑ, το αγκυροβόλιο, τον αγωγό μέχρι το σύνορο του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού και buffer αποθήκευσης, κλπ).

Επίσης, η Υπηρεσία Ενέργειας, μέσω της Συντονιστικής Επιτροπή Διαχείρισης Έργου και του διορισμού της Υπεύθυνης Έργου εκ μέρους της Δημοκρατίας (Project Manager), συντονίζει και υποβοηθάει  τις διαδικασίες με ΕΤΥΦΑ/ΔΕΦΑ, ειδικά όπου εμπλέκονται κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες για την ανάπτυξη του έργου υλοποίησης των υποδομών για έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Το έργο υποδομών έλευσης φυσικού αερίου περιλαμβάνει την προμήθεια πλωτής μονάδας εισαγωγής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), προβλήτα (jetty) πάνω στην οποία θα είναι μόνιμα προσδεμένη η πλωτή μονάδα, καθώς και συναφείς υποδομές. Για την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών έλευσης ΥΦΑ στην Κύπρο, τον Ιανουάριο 2018 εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους έως ~€101εκ. (~40% του επιλέξιμου κόστους). Επιπρόσθετα, έχει συσταθεί  για τον σκοπό αυτό  η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου Λτδ (ΕΤΥΦΑ), η οποία έχει την ευθύνη για υλοποίηση τους και η οποία στις 5 Οκτωβρίου 2018, προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάπτυξη των υποδομών ΥΦΑ στο Βασιλικό.

Στις  23.08.2019 η ΕΤΥΦΑ ολοκλήρωσε τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που υποβλήθηκαν για το έργο και στις 13.12.2019 πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του συμβολαίου μεταξύ της ΕΤΥΦΑ και της κοινοπραξίας Κινεζικών, Ελληνικών και Νορβηγικών συμφερόντων, China Petroleum Pipeline Engineering CO Ltd – CPP, METRON S.A με τις Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd και Wilhelmsen Ship Management Limited. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η Κοινοπραξία πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις υποδομές 24 μήνες από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών του έργου.

Στις 28.09.2020 ξεκίνησαν οι εργασίες για το έργο υποδομών έλευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Κύπρο. Η υλοποίηση του Έργου επηρεάστηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαφόρων μέτρων αντιμετώπισής της με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν καθυστερήσεις στο έργο. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες από ΕΤΥΦΑ και το Υπουργείο για να υλοποιηθεί το έργο εντός των αναθεωρημένων χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί από τον  εργολάβο.

Η πλωτή μονάδας εισαγωγής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Q3 2023. Οι υπόλοιπες υποδομές οι οποίες αποτελούν μέρος του έργου αναμένονται να ολοκληρωθούν αρχές του 2024.

Ανακοινώσεις

Γραφείο Τύπου