Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Ενημέρωση  |  Ανακοινώσεις

Ενημέρωση

Ανακοινώσεις

Φωτοβολταϊκά συστήματα σε 405 σχολικά κτήρια μέχρι τον Μάρτιο του 2022 - Επίσκεψη υπουργών Ενέργειας και Παιδείας στο δημοτικό Αθηένου

Ένα πράσινο σχολείο, το Δημοτικό Σχολείο Αθηένου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σήμερα οι Υπουργοί Ενέργειας και Παιδείας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε παρουσίαση του πρώτου από τα 405 σχολικά κτήρια στα οποία θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, στο πλαίσιο  προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με την ΑΗΚ.

Τα φωτοβολταϊκά στα 405 σχολικά κτήρια θα είναι συνολικής δυναμικότητας 4,9 MW και το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι ο Μάρτιος του 2022. Το έργο χρηματοδοτείται από την ΑΗΚ με προϋπολογισμό €9 εκατομμύρια, τα οποία το Υπουργείο Παιδείας θα αποπληρώσει σταδιακά σε περίοδο 20 ετών.

Η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε Δημόσια Σχολικά Κτήρια θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων του κράτους, καθώς θα υπάρχει πρόσθετη παραγωγή ενέργειας  4835 ΜW, αξίας περίπου €700,000. Θα συμβάλει επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των εκπομπών ρύπων και θερμοκηπιακών αερίων, κάτι για το οποίο δεσμευόμαστε με πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το κλίμα. Το έργο καλλιεργεί επίσης την ενεργειακή και περιβαλλοντική συνείδησης των μαθητών και ειδικότερα στην εξοικείωσή τους με τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας κ. Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως σε όλα τα σχολεία της Κύπρου θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα, ώστε να είναι αυτάρκη σε ενέργεια, παράγωντας τη δική τους πράσινη ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, τα σχολεία θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Ο Υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, αφού όπως εξήγησε «είναι σε συνεργασία με την ΑΗΚ που εγκαθιστούμε φωτοβολταϊκά σε 405 σχολικά κτήρια. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί περίπου σε ένα χρόνο και τα 405 αυτά κτήρια έρχονται να προστεθούν σε 114 σχολικά κτήρια, τα οποία ήδη διαθέτουν φωτοβολταϊκά, που έχουν τοποθετηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου στα πλαίσια εργασιών αντισεισμικής αναβάθμισης».  

«Η ευαισθητοποίηση των μαθητών είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό να γίνεται όχι μόνο μέσω των μαθημάτων, αλλά μέσω και του περιβάλλοντος, στο οποίο βρίσκονται τα παιδιά», δήλωσε από την πλευρά της η Νατάσα Πηλείδου.  Σημείωσε ακόμα ότι «δίνεται η ώθηση μέσω αυτής της πρωτοβουλίας και σε όλους μας, ως πολίτες να προχωρήσουμε και για τα νοικοκυριά μας στην εγκατάσταση είτε φωτοβολταϊκών, είτε στην ενεργειακή αναβάθμιση. Το σχετικό σχέδιο χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας προκηρύχθηκε από τις 9 Μαρτίου και με μια πάρα πολύ απλή αυτοματοποιημένη διαδικασία, μπορεί κάποιος να αποταθεί».

 Όλοι μαζί, συνέχισε «θα συμβάλουμε στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων μας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη χρήση ανανεώσιμων πηγών», ευχαρίστησε την ΑΗΚ «για την πολύ γρήγορη και άμεση ανταπόκριση όσο αφορά το αρκετά φιλόδοξο αυτό έργο» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα προχωρήσει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα σχολεία όσο γρήγορα προχώρησε και στην Αθηένου».  
 
Εξάλλου, ο Μιχάλης Κωμοδρόμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, είπε ότι «η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 405 σχολεία είναι ένα σημαντικό βήμα για το ενεργειακά βιώσιμο μέλλον του τόπου μας. Η ΑΗΚ με την εμπειρία της και την τεχνογνωσία της έχει τη δύναμη ώστε να διασφαλίσει την επιτυχία αυτού του μεγάλου έργου, το οποίο περιλαμβάνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές ισχύος περίπου 4,8 μεγαβάτ, θερμομόνωση και υγρομόνωση στις επιφάνειες περίπου 120 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων». Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 9 εκατ. ευρώ.  

Σχετικά Άρθρα