Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Ενημέρωση  |  Ανακοινώσεις

Ενημέρωση

Ανακοινώσεις

Τι σχεδιάζει η Κύπρος για την ταχεία μετάβαση της χώρας στην πράσινη οικονομία

Οι Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κα Νατάσα Πηλείδου, και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν σήμερα 24/5/2021 στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσίασαν τις πολιτικές, τις μεταρρυθμίσεις και τα έργα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) και αφορούν στην ταχεία μετάβαση σε μια Πράσινη Οικονομία.

Για την παρουσίαση πατήστε εδώ

Σε εισαγωγική τοποθέτηση του εκ μέρους και των τριών Υπουργείων, ο κ. Κώστας Καδής τόνισε ότι από τους πρώτους μήνες εμφάνισης της πανδημίας του κορωνοϊού, στόχος της Κυβέρνησης ήταν να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και υλοποιώντας έργα που θα διασφαλίσουν ένα πιο αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης. «Η ευκαιρία αυτή, μας δίνεται τώρα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του ευρύτερου Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση», επισήμανε ο κ. Καδής.

Προοπτικές επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ

Παρουσιάζοντας τα έργα και τις πολιτικές του Υπουργείου της, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας επισήμανε ότι «η μετάβαση στην πράσινη οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, αλλά και την καθημερινότητα όλων μας, στην οποία η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πλέον όχι μόνο ανάγκη και προτεραιότητα, αλλά και ευκαιρία». Απαριθμώντας τα οφέλη της πράσινης οικονομίας, η κα Νατάσα Πηλείδου μίλησε για τη μείωση των ρύπων και την καλύτερη ποιότητα αέρα, για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά πράσινου και φιλικού ρεύματος και για τη συνεπαγόμενη μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης για τη δημιουργία προοπτικών για μία πιο έξυπνη και ανταγωνιστική βιομηχανία η οποία θα θέσει τις βάσεις για αύξηση των κυπριακών εξαγωγών. 

Η κα Πηλείδου τόνισε πως το Υπουργείο Ενέργειας, κατά την περίοδο 2021-2027, έχει να διαχειριστεί συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια ύψους €547 εκ., τα οποία προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (€337 εκ.), από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία/Ταμείο Συνοχής (€209 εκ.) και από άλλα Ταμεία, εκ των οποίων το 61% αφορά στην πράσινη οικονομία.  Τα κονδύλια αυτά θα δοθούν υπό μορφή κινήτρων προσελκύοντας επενδύσεις με στόχο να καταστεί η χώρα μας πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική, ενώ θα γίνουν επενδύσεις και στον τομέα της έρευνας αλλά και σε έργα υποδομής.

Ιδιαίτερη έμφαση κατά την παρουσίασή της, η Υπουργός έδωσε στα έργα εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και στο σχέδιο προώθησης της αποθήκευσης ενέργειας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με €40 εκ. από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Όπως επεσήμανε, τα έργα αυτά δημιουργούν προοπτικές για έλευση επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, για αύξηση των πράσινων θέσεων εργασίας και για επίτευξη των πολύ σημαντικών περιβαλλοντικών στόχων που έχει θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στο υπόλοιπο 38% των χρηματοδοτούμενων πόρων, η κα Πηλείδου εξήγησε πως αυτό σχετίζεται με την παροχή κινήτρων για ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και έστειλε το μήνυμα προς τους επιχειρηματίες να τα αξιοποιήσουν και να επενδύσουν σε ένα κυκλικό μοντέλο λειτουργίας, το οποίο θα τους επιτρέψει να μειώσουν το ενεργειακό και περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά και το κόστος τους, αυξάνοντας ταυτόχρονα την εξαγωγική τους ικανότητα.

«Η Κύπρος προχωρά. Κινείται ηλεκτρικά»

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι στον άξονα που αφορά στην ταχεία μετάβαση σε μία Πράσινη Οικονομία του ΣΑΑ υπάρχει ενότητα που αφορά στις Βιώσιμες Μεταφορές.

«Η Κύπρος προχωρά. Κινείται ηλεκτρικά»,  ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούσος με την προώθηση Έργων συνολικής αξίας €89.3 εκ., τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, την ηλεκτροκίνηση, την απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων και την ανάπτυξη υποδομών.  Συγκεκριμένα, τα Έργα που αφορούν στην ηλεκτροκίνηση ανέρχονται στα €38.6 εκ. και αφορούν μεταξύ άλλων:

1)    Σχέδιο κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

2)    Αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και μοτοσυκλετών για τις ανάγκες του δημόσιου τομέα.

3)    Προώθηση της ευρείας χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων μέσω ενός γενικού πλαισίου πολιτικής το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση 1000 σημείων επαναφόρτισης.

Ακολούθως, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για μείωση των ρύπων έχει ληφθεί πρόνοια για απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα €15 εκ.

Ο κ. Καρούσος τόνισε ότι «στο ΣΑΑ προωθούνται τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στις αστικές περιοχές Λεμεσού και Λάρνακας, με προϋπολογισμό €26.5 εκ., και επιπρόσθετα, σε παγκύπριο επίπεδο, έργα για βελτίωση της προσβασιμότητας των ποδηλατιστών, πεζών και ΑΜΕΑ, το κόστος των οποίων ανέρχεται στα €5 εκ.».

Τέλος, ο κ. Καρούσος υπογράμμισε ότι «όσον αφορά την Πράσινη Οικονομία, το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής ενέκρινε προτάσεις που υπέβαλε το Υπουργείο του, αξίας €148.4 εκ. και οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στην εγκατάσταση συστήματος περιφερειακού ελέγχου διαχείρισης αστικής κυκλοφορίας, την εγκατάσταση ευφυών συστημάτων στους αυτοκινητόδρομους και αστικούς δρόμους, τη δημιουργία δικτύων ποδηλατοδρόμων και λεωφορειολωρίδων, την αναβάθμιση στάσεων και στεγάστρων για τα λεωφορεία, την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και έργα προστασίας παραλιών.

«Το σύνολο των έργων του ΣΑΑ και του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής που συνεισφέρουν στην πράσινη Οικονομία και αφορούν στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέρχονται στα €237,7 εκ.» ανέφερε ο κ. Καρούσος.

Προς μία πράσινη και καθαρή Κύπρο

Παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις και τα επενδυτικά έργα που θα υλοποιήσει το Υπουργείο του, μέσω του ΣΑΑ, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής τόνισε ότι αυτά υπηρετούν άμεσα το όραμα για μια αειφόρο, πράσινη και καθαρή Κύπρο, συμβάλλουν στην επίτευξη των εθνικών περιβαλλοντικών στόχων και στην επίτευξη ενός πιο αειφόρου μοντέλου ανάπτυξης.

«Με τα μέτρα αυτά είμαστε σε θέση να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον διότι αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τις επιδόσεις και γενικότερα την εικόνα της Κύπρου σε μια σειρά από τομείς που διαχρονικά η Κύπρος παρουσίαζε αδυναμίες», επισήμανε ο κ. Κώστας Καδής. Σύμφωνα με τον Υπουργό κυριότεροι από τους τομείς αυτούς είναι η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, η διαχείριση στερεών και κτηνοτροφικών αποβλήτων, η προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, η αειφόρος ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας και η ανάγκη για μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις και οργανισμούς, καθώς και στην γεωργία.

Ο συνολικός Προϋπολογισμός που θα διατεθεί στο ΥΓΑΑΠ μέσω του ΣΑΑ ανέρχεται σε €200 εκ. και προβλέπει την υλοποίηση 19 μέτρων, εκ των οποίων τα 14 αφορούν επενδυτικά έργα και τα 5 μεταρρυθμίσεις. Ο Υπουργός σημείωσε επίσης ότι στα πέντε Τμήματα του ΥΓΑΑΠ, που είναι οι φορείς υλοποίησης των πιο πάνω μέτρων, θα δημιουργήσουν 44 νέες θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, μέχρι το 2026.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις που αφορούν τον ειδικό στόχο του ΣΑΑ για την κλιματική ουδετερότητα, την ενεργειακή απόδοση και διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο κ. Καδής εξήγησε ότι το κόστος τους θα ανέλθει σε €45 εκ., με έμφαση στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην προστασία των δασών από πυρκαγιές.  Ο κ. Καδής συμπλήρωσε ότι €44 εκ. θα διατεθούν, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση μέτρων που αφορούν στον ειδικό στόχο για την έξυπνη και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον Υπουργό, άλλα €34 εκ. θα διατεθούν στο πλαίσιο του ειδικού στόχου για τηνανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επενδύσεις που αφορούν την κυκλική οικονομία, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Καδή, η διαχείριση των αστικών αποβλήτων αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Οι επενδύσεις που συνάδουν με τους στόχους της κυκλικής οικονομίας και ανέρχονται σε €50 εκ., μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν επέκταση του εθνικού δικτύου Πράσινων Σημείων,  δημιουργία δικτύου σημείων συλλογής και ανακύκλωσης, δημιουργία δικτύου κομποστοποιητών, καθώς και κατασκευή και λειτουργία πράσινων περιπτέρων (Green Kiosks).

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υπουργός ανέδειξε ως σημαντικό έργο τη δημιουργία ολοκληρωμένης υποδομής στην κτηνοτροφική περιοχή της Ορούντας, με προϋπολογισμό €26 εκ. για την ορθολογική διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων και ζωικών υποπροϊόντων με παραγωγή βιο-αερίου. Το έργο αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα