Η Υπηρεσία Ενέργειας είναι υπεύθυνη για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την ανάπτυξη και λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι καταναλωτές, ώστε να διασφαλίζονται προσιτές και διαφανείς τιμές ενέργειας. Η πολιτική αυτή σχεδιάζεται βασιζόμενη στο τρίπτυχο της παροχής ενέργειας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, διατηρώντας έναν υψηλό βαθμό ασφάλειας εφοδιασμού, με ομαλή μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Ειδικότερα, η Υπηρεσία Ενέργειας εκπονεί σχεδιασμό κατάλληλων μέτρων αναφορικά με την ενδυνάμωσή του καταναλωτή, μέσω της ενεργότερης συμμετοχής του στην αγορά ηλεκτρισμού. Αυτά περιλαμβάνουν μέτρα για την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών, την παροχή κινήτρων για την μετατροπή των πελατών σε ενεργούς πελάτες και γενικότερα τη δραστηριοποίησή τους στην αγορά ηλεκτρισμού, παρέχοντας σχετικές υπηρεσίες (λ.χ μέσω της απόκρισης στη ζήτηση). Η πολιτική του Υπουργείου σε σχέση με την λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού συνοψίζεται στο έγγραφο «Κατευθυντήριες Γραμμές Πολιτικής του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας σε σχέση με τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού».
Για την προστασία των ευάλωτων πελατών, η Υπηρεσία προβαίνει στον καθορισμό των σχετικών κατηγοριών και αναλόγως των κατάλληλων μέτρων. Για καθορισμό της έννοιας των ευάλωτων πελατών, μεταξύ άλλων, γίνεται μνεία στην ενεργειακή φτώχεια, η οποία αξιολογείται, στη βάση ενός αριθμού κριτηρίων, εκτιμώντας τον αριθμό των νοικοκυριών που πλήττονται από αυτήν.
Σε ό,τι αφορά την προώθηση νέων υποστηρικτικών τεχνολογιών, η Υπηρεσία Ενέργειας ετοιμάζει και προωθεί σχετικά καθεστώτα στήριξης, λ.χ. που στοχεύουν στην προώθηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας ανάντη του μετρητή, καθώς και παρακολουθεί την απορρόφηση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση των συστημάτων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, μελετούνται πολιτικές και μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση της ευελιξίας των δικτύων ηλεκτρισμού, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που σχετίζονται με τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Η διατήρηση ενός υψηλού βαθμού ασφάλειας σε εφοδιασμό με ενέργεια είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο, ως ένα ενεργειακό σύστημα που είναι απομονωμένο από το ενεργειακό σύστημα της Ε.Ε. Για τον λόγο αυτό, συμμετέχουμε, ως Υπηρεσία Ενέργειας, ενεργά στις εργασίες της Ομάδας Συντονισμού για τον Ηλεκτρισμό, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ άλλων μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και πληροφοριών για την διατήρηση υψηλού βαθμού ασφάλειας σε εφοδιασμό με ενέργεια.